KOBİ'ler İçin 10 Adımda Kolay İhracat

Tarih: 05 Kas 2024
Yazar: İnovakademi Genel Müdürü Gökhan Erol

KOBİ'ler İçin 10 Adımda Kolay İhracat

Şirketler pazar çeşitlendirmesi, satış hacmini artırma, risk yönetimi, iç piyasa alternatifi gibi nedenlerle ihracata yönelmek istemektedirler. Ancak nereden başlayamadıklarını bilemedikleri veya mal bedelinin tahsil edilememesi gibi endişelerle vazgeçmektedirler. Aslında uluslararası belirlenmiş olan kurallar ile endişe edilen konuların çözümü bellidir. İhracat, sadece ekonomik kazanımlar sunmakla kalmaz, aynı zamanda şirketlerin rekabetçiliklerini artırır, marka değerlerini yükseltir ve daha geniş bir müşteri tabanına ulaşmalarını sağlar. Ancak, başarılı bir ihracat süreci, titiz bir hazırlık ve stratejik planlama gerektirir. Bu yazıda, ihracata yeni adım atan şirketler için, pazar seçiminden, ürün standartlarına, lojistikten pazarlama stratejilerine kadar ihracat sürecinin her aşamasında dikkat edilmesi gereken temel 10 konuyu ele alacağız.

1. Ürününü Tanı

2. Kurumsal Kimlik

3. Hedef Pazarını Belirle

4. Alıcıları Tespit Et

5. Devlet Desteklerinden Yararlan

6. Yol Haritası Oluştur

7. Fuarları Planla

8. Doğru İletişim Kur

9. Sözleşme

10. Operasyonel Süreçler

Şimdi bunlara ayrıntılı şekilde bakalım.

1. Ürününü Tanı

Ürünümü elbette tanıyorum dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak, üretimde hangi ham maddeyi kullanıyorsunuz, bunların muadilleri nelerdir, rakipler üretimde ne kullanıyor… Bunun gibi birçok soruya hazırlıklı olmanız gerekir.

2. Kurumsal Kimlik

Marka ve ürün algısını doğru oluşturmak yolun başında yapılacak ilk işlerdendir. Bununla ilgili birçok yol kazası bilinmektedir. En bilindik olanı ise, yaklaşık 50 yıl önce Chevrolet’in ürettiği Nova marka araçla ilgili olanıdır. “No Va” yürümez anlamı taşımaktadır ve olumsuz algı yaratabileceği endişesi oluşmuştur. Ülkemizde de buna benzer örnekler sabun ve bisküvi gibi ürünler için yaşanmıştır. Yani yolun başındayken belli başlı dillerde ürününüz için olumsuz bir algı söz konusu olup olmadığını araştırmak doğru olacaktır.

3. Hedef Pazarını Belirle

Dünyada 200’den fazla ülke bulunmaktadır. Acaba bunlardan hangisine yönelmek doğrudur? İşte yine kritik bir konu daha… Bunun için öncelikli pazarları belirlemek gerekir. Ürününüzü en çok ithal eden ülkeler veya Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeleri hedef pazar olarak belirlemek doğru bir yöntem olacaktır.

4. Alıcıları Tespit Et

Hedef pazarımızı belirlediğimize göre artık alıcılarla iletişime geçme zamanı geldi demektir. Ancak bu pazarlardaki alıcıları nereden bulabilirsiniz? Bunun için data hizmeti veren şirketlerden yararlanabileceğiniz gibi ülkemizin yurtdışındaki ticari ataşeleri, alım heyetleri ve fuarlar gibi seçenekleri kullanabilirsiniz.

5. Devlet Desteklerinden Yararlan

Ülkemizde ihracatı düzenleyen kurum olan Ticaret Bakanlığı’nın şirketlerin yurtdışına açılmasına yardımcı olmak amacıyla verdiği birçok devlet desteği mevcuttur. Bakanlığın https://kolaydestek.gov.tr web sitesinde detaylı açıklamalar yer almaktadır.

6. Yol Haritası Oluştur

Devlet desteklerini ihracat yolculuğunuzda alternatif finansman kaynağı olarak kullanarak kendinize 3 yıllık yol haritası oluşturun. Hangi ülkeleri hedef alacağınız, bu pazarlara hangi kanallarla gireceğiniz, hangi fuarlara katılacağınız gibi kritilerler göz önünde bulundurulmalıdır.

7. Fuarları Planla

Her ne kadar dijital dünya mesafeleri kısaltsa da, uluslararası fuarlar yıllardır dış ticaretin gelişimi için önemli unsur olmaya devam etmektedir. Ancak hangi fuara katılacağınızı doğru tespit etmeniz çok önemlidir.

8. Doğru İletişim

Günümüzde ilk hamle genellikle e-mail ile yapılmaktadır. Bunun için özenli ve uygun bir şekilde hazırlanmış e-mail örneği hazırlamanız gerekecektir. Bunu yaparken kişiselleştirilmiş hitap cümlelerine yer vermek önemlidir. Ayrıca mailin ekleri, uzunluğu ve kullanılan dil potansiyel alıcıyı etkileyebilmeniz için önemlidir.

9. Sözleşme

En baştan elinizde bir sözleşme örneği bulunması doğru olacaktır. Sipariş aldığınızda yoğunluktan dolayı gelişigüzel hazırlanmış sözleşmeler ilerleyen süreçte başınıza dert açabilir. Uluslararası hukukun kurallarına uygun olmasına da dikkat edilmesi gereklidir.  

10. Operasyonel Süreçler

Dış ticaret işlemlerinin uluslararası kurumlar tarafından belirlenmiş kuralları bulunmaktadır. Bunları bilmeden yapacağınız işlemlerin ilerleyen süreçlerde sorun yaratma potansiyeli bulunmaktadır. Teslim şekli ve ödeme şekli  en önemli iki kuralı oluşturmaktadır . ICC (Internatianol Chamber of Commerce) bu noktada kuralları belirleyen kurum olarak başvurulacak en doğru kaynaktır.

Gördüğünüz gibi, kurallarına dikkat ettiğinizde dış ticaret hiç de zor olmayan bir süreçtir. KOBİ’ler pazar risklerini dağıtmaları ve yurt içine alternatif yaratmaları bakımından ihracata yönelmeleri doğru bir strateji olacaktır.

Yorum Yazın

Bu alan zorunludur.
Bu alan zorunludur.